Concurs: Flori de gand… impotriva violentei

afis-2016-2

Serviciul Public ”Asistență Socială” Baia Mare anunță lansarea concursului de creație literară și artistică pentru liceeni și studenți „Flori de gând… împotriva violenţei”- ediția a XI-a, organizat de SPAS Baia Mare și AFIV Artemis Baia Mare, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Asociația Femina XXI, Asociaţia YMCA Baia Mare, Federația YMCA România și Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare în cadrul CAMPANIEI CELOR 16 ZILE DE ACTIVISM ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI ASUPRA FEMEII 2016.

Concursul se adresează liceenilor și studenților înscriși în unități de învățământ de pe raza municipiului Baia Mare și se desfășoară în perioada 4 noiembrie- 5 decembrie 2016. Concursul cuprinde 5 secțiuni: poezie, proză, desen/ pictură, fotografie și clip video. Scopul acestei inițiative e sensibilizarea tinerilor şi a cadrelor didactice cu privire la fenomenul violenţei prin implicarea lor într-o acţiune- concurs care promovează non-violenţa şi încurajează luarea de atitudine împotriva violenţei, dar și conștientizarea opiniei publice cu privire la acest fenomen prin publicarea şi expunerea creaţiilor tinerilor.
Premierea va avea loc în data de 12 decembrie 2016 la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare într-un cadru festiv, cu prezentarea/ expunerea lucrărilor câştigătoare.

Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii este marcată anual la nivel mondial în perioada 25 noiembrie (Ziua Internaţională Împotriva Violenţei asupra Femeii) – 10 decembrie (Ziua Internaţională a Drepturilor Omului). De 10 ani mai multe instituţii şi organizaţii din Baia Mare (SPAS Baia Mare, AFIV Artemis Baia Mare, Femina XXI, Asociaţia YMCA Baia Mare, Federația YMCA România, ISJ Maramureș, IPJ Maramureș, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare) marchează această campanie la nivel de municipiu, prin acțiuni specifice de sensibilizare a comunităţii locale.
Regulamentul concursului
FLORI DE GÂND… ÎMPOTRIVA VIOLENŢEI- ediţia a XI- a
DATA DE LANSARE: 04.11.2016

DATA LIMITĂ DE TRIMITERE A LUCRĂRILOR: 05.12.2016

Participare
Concursul se adresează liceenilor și studenților înscriși în unități de învățământ de pe raza municipiului Baia Mare.
Fiecare participant se poate înscrie la una sau mai multe secțiuni, cu una sau mai multe lucrări la fiecare secțiune.
Participarea la concurs poate fi individuală sau colectivă. Participarea colectivă la realizarea unei creații este acceptată doar în cazul secțiunilor FOTOGRAFIE și CLIP VIDEO. În cazul creațiilor colective, acestea trebuie însoțite de date de contact ale tuturor persoanelor implicate în mod direct.

Implicarea cadrelor didactice, deși opțională, e foarte importantă din punctul de vedere al organizatorilor, în ce privește:
- informarea liceenilor/ studenților cu privire la concurs și la cerințele prevăzute în regulamentul de organizare
- îndrumarea tinerilor în realizarea creațiilor artistice (idei, sfaturi, recomandări, feed-back-uri)
- asigurarea respectării termenului limită de trimitere a lucrărilor
- menținerea colaborării cu organizatorii
- participare la / însoțire a participanților la festivitatea de premiere

Cerinţe privind lucrările:
1. Pentru secţiunile POEZIE și PROZĂ: lucrările vor avea maxim o pagină şi jumătate şi vor fi tehnoredactate în Word, cu caractere Times New Roman 12, cu diacritice, la un rând şi jumătate.

2. Pentru secţiunea FOTOGRAFIE: nu sunt admise fotografii editate/ modificate pe computer, cu excepţia corecţiilor de bază din programele de editare (brightness, contrast, levels), atâta timp cât aspectul nu se depărtează foarte mult de fotografia originală. Este interzisă adăugarea vreunui watermark (semnătură) sau a unei rame pe fotografie. Fotografiile trebuie să fie însoţite de un titlu şi/sau de o scurtă descriere (1-2 rânduri).
3. Pentru secţiunea CLIP VIDEO: clipurile video vor avea maxim 2 minute.

4. Pentru secțiunea DESEN/ PICTURĂ: pe fiecare lucrare, pe verso, vor fi trecute numele și prenumele autorului/ autoarei, unitatea de învățământ, clasa, un număr de telefon sau o adresă de e-mail, numele profesorului îndrumător şi un titlu sau o scurtă descriere a lucrării

TRIMITEREA LUCRĂRILOR:
1. Lucrările în format electronic (poezii, proză, fotografii, clipuri video) se trimit la adresa de e-mail stopviolenta@yahoo.com, însoțite, obligatoriu, de datele de contact ale autorului/ autoarei.
2. Desenele şi picturile
a) vor fi adunate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ (de către unul din profesorii implicaţi la nivel de liceu), urmând să fie preluate de către organizatori
SAU
b) vor fi depuse la sediul SPAS Baia Mare, Str. Dacia nr.1 sau la sediul Centrului de Reabilitare Socială pentru copii aflați în situație de risc, Str. Arieșului nr. 10A (luni- joi: 8-16, vineri: 8-15)

PREMIERE: Cele mai bune lucrări vor fi premiate într-un cadru festiv, în data de 12 DECEMBRIE 2016 (ora și locația urmând să fie comunicate ulterior)

IMPORTANT!
• Lucrările trebuie să fie CREAŢII PROPRII, ORIGINALE ale elevilor/ studenților
• Vor fi luate în considerare pentru jurizare/ premiere DOAR lucrările care se încadrează în cerinţele prevăzute de acest regulament.
• TOATE LUCRĂRILE TREBUIE SĂ FIE ÎNSOŢITE DE DATELE DE CONTACT ALE AUTORULUI/ AUTOAREI: nume, prenume, clasă/ an, unitate de învăţământ, numele profesorului îndrumător, precum şi un număr de telefon şi/ sau o adresă de e-mail.
• După finalizarea concursului, lucrările trimise vor rămâne în posesia organizatorilor.
• Prin înscrierea la acest concurs participanţii îşi dau acordul ca lucrările lor să poată fi selectate în vederea utilizării lor în cadrul unor acţiuni şi campanii anti-violenţă.
• Lucrările trimise după data limită nu vor fi luate în considerare pentru jurizare/ premiere.

Calendarul Campaniei celor 16 Zile de Activism Împotriva Violenței asupra Femeii- 2016:

4 noiembrie- 12 decembrie 2016: Concursul de creație literară și artistică pentru liceeni și studenți ”FLORI DE GÂND…ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI”- ediția a XI-a: concursul cuprinde 5 secţiuni: poezie, proză, fotografie, clip video, pictură/ desen.
Data lansării: 4 noiembrie 2016
Data limită de trimitere a lucrărilor: 5 decembrie 2016
Organizatori: SPAS Baia Mare și AFIV ARTEMIS Baia Mare
Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Asociația Femina XXI, Asociaţia YMCA Baia Mare, Federația YMCA România, Graiul Maramureșului, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare
Scop: sensibilizarea tinerilor şi a cadrelor didactice cu privire la fenomenul violenţei, implicarea lor într-o acţiune- concurs care promovează non-violenţa şi încurajează luarea de atitudine împotriva violenţei, într-un mod creativ, precum și sensibilizarea opiniei publice prin publicarea şi expunerea creaţiilor tinerilor.
Jurizare și premiere: Lucrările vor fi jurizate de reprezentanţi ai instituţiilor mai sus menţionate. Premierea va avea loc în 12 decembrie 2016, ora 14, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, într-un cadru festiv, cu prezentarea/ expunerea lucrărilor câştigătoare.

25 noiembrie 2016, Piața Millenium din Baia Mare, orele 17-19, SEARA DE VEGHE- acţiune stradală comemorativă de sensibilizare a opiniei publice și activism împotriva violenței, care va marca Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeii, dar şi începerea Campaniei Celor 16 zile de Activism Împotriva Violenţei Asupra Femeii.
Organizatori: Serviciul Public „Asistenţă Socială” Baia Mare, Filiala Baia Mare a Asociaţiei Femeilor Împotriva Violenţei- Artemis, Asociaţia YMCA Baia Mare, Federația YMCA România, Asociația Femina XXI, Graiul Maramureșului
Partener: Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș
Scop: informarea, sensibilizarea, creșterea conștientizării opiniei publice cu privire la violența la care sunt expuse femeile în familie/ în relația de cuplu. Organizatorii doresc să atragă atenția asupra consecințelor violenței asupra sănătății fizice și emoționale a femeilor agresate, dar și asupra faptului că protejarea victimelor violenței trebuie să reprezinte o prioritate la nivelul comunității locale.
Acțiunea va cuprinde:
- expoziția „Martorelor tăcute”- siluete umane care ”vor spune” povestea femeilor care au murit de pe urma violenţei în Maramureș în ultimul an; prezentarea de date statistice despre violența asupra femeilor la nivel de județ
- aprindere de candele și lansare de lampioane în memoria acestor femei
- ceaiul antiviolență- oferirea de ceai cald participanților la acțiune
- distribuire de materiale informative– fluturași cu mesaje antiviolență, pliante cu informații despre ordinul de protecție
- proiecție de clipuri video anti-violență

28 noiembrie 2016, orele 11-13, Centrul Rivulus Pueris din cadrul SPAS Baia Mare, COPIII SPUN ”STOP VIOLENȚEI !”
Organizatori: Serviciul Public „Asistenţă Socială” Baia Mare și Filiala Baia Mare a Asociaţiei Femeilor Împotriva Violenţei- Artemis
Partener: Școala Gimnazială ”Nichita Stănescu” Baia Mare (2 clase de elevi – a VII-a sau a VIII-a)
Scop:
- informarea copiilor cu privire la tema violenței în familie (definirea violenței, formele ei, modalități concrete de a le recunoaște și a se proteja, instituții abilitate să intervină)
- senzibilizarea copiilor cu privire la tema violenței
- încurajarea luării de atitudine împotriva acestui fenomen
Acțiunea va cuprinde:
- vizionarea unei expoziții de desene/ picturi/ fotografii pe tema violenței asupra femeii
- proiecție de clipuri anti-violență, discuții interactive, cu scopul de a aborda tema violenței în familie într-o manieră informală
- concepere de mesaje anti-violență de către participanții la acțiune, scrierea/ pictarea lor pe coli mari de hârtie sau pe pânză
- lansare de baloane (cu heliu) inscripționate cu mesaje anti-violență într-un spațiu public (părculețul de la RFN)

8 decembrie 2016: participare la o emisiune televizată pe postul local de televiziune Tele+ pe tema Campaniei celor 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeii.

Persoană de contact pentru orice informaţii legate de desfăşurarea concursului: KOBLICICA CLAUDIA, mobil: 0743309043, e-mail: stopviolenta@yahoo.com